Páginas

viernes, 11 de diciembre de 2015

KRIPTEN

Malaga er en by med mediteransk sjael, det perfekte sted at spadsere mellem jasmin og blomster fra hele verdenDet er ikke usaedvanligt at opleve byen fuld af turister ivrige efter at smage dens mad mens de nyder det kraftige lys som digtere forsoeger at beskrive og malere at forevige paa deres laerred i jagten paa udoedelighed. Med andre ord; Malaga er en godbid for sanserne, det perfekte sted at gaa rundt i det historiske centrum hvor der til manges overraskelse findes baade Museo Thyssen, Centro de Arte Contemporaneo, Centro Pompidou og Picasso museet.

Den kongelige Victoria basilika er et besoeg vaerd. Et sted der altid har haft noget mystisk over sig, det var her Fernando el Católico havde sin lejr under generobringen af byen i 1487. En lille katedral i hjertet af Victoria kvarteret som har faaet sit navn efter den jomfru som Fernandos hustru bad til for at vinde byen. Lige til hoejre for denne arkitektoniske bygning ligger greverne af Buenavistas underlige krypt, som er et af de mest gruopvaekkende gravmonumenter i Spanien paa grund af dets udsmykning; sort baggrund med dystre fremspringende skeletter og doedsfigurer i hvid gips.

Historien fortaeller, at greven i slutniingen af det 17.aarhunderede besluttede at betale for nedrivning og derefter genopfoerelse af templet da det var i meget daarlig stand. Han lod opfoere en fantastisk kirke med forhal, spir, sakristi, kapelog privat pantheon. Inde i kirken finder man den skraemmende krypt der har en stoerrelse paa 8,5 meter i hoejden og 3,3 meter  bred. Krypten er kvadratisk med en central stoette af fire kolonner der udtrykker forholdet mellem himmel og jord og anerkender menneskets guddommelighed. Nicher, boern af halvt koed, halvt skelet, kranier og knogler og doeden traekkende et par og uhyggelige figurer med ansigter der symboliserer den sandhed doedens spejl viser.

Ifoelge de lokale laerde repraesenterer vaerket sjaelens forskellige tilstande efter doeden. Enkelte er genopstaaede og andre er skeletter doemt til helvede. Andre mener dog, at krypten er helvede, trappen er skaersilden og den imponerende vaelving hvor man finder jomfruen Victoria er paradiset som venter de gode kristne.

Sikkert er det, at vaerket er imponerende isaer hvis besoeget finder sted i stearinlysets skaer og i fuldstandig tavshed. Jeg forsikrer dig, det er et besoeg vaerd.

Et andet sted som er et besoeg vaerd er den engelske kirkegaard, den eneste ikke-katolske kirkegaard i en spansk by, hvilket siger meget om byens frisindede indbyggere. Kirkegaarden  ligger paa Avenida de Pries 1 ved siden af La Cañada de los Ingleses. Den er anlagt som en botanisk have arrangeret i terrasser med udsigt over havet, med eksotiske planter og klassike, neo-gotiske og moderne gravsteder. Paa kirkegaarden kan man ogsaa finde San Jorges kapel fra 1850. Isaer den indre del af kirkegaarden er af speciel  interesse; hver grav er udsmykket  med strandskaller, et symbol paa evigt liv. Her hviler ogsaa Robert Boyd, en ung liberal irer som fulgte Torrijos i hans oproer mod Kongen Fernando VII. Begge blev skudt ved solopgang paa stranden ved San Andrés i 1831 sammen med andre liberale hvis jordiske rester hviler i krypten  paa Plaza de la Merced hvis obelisk er et mindesmaerke for de spanske liberalister.

Andre beroemtheder der hviler paa kirkegaarden kan naevnes Joege Guillén, vinder af Cervantes litteraturprisen,  bristike Gerald Brenan og hans kone, den amerikanske forfatter Gamel Woolsey, den finske forfatter Aarne Haapakosky samt ofre for fregatten Gneisenaus forlis. De eneste overlevende fra dette forlis var dem som det lykkedes lokalbefolkninget at redde og som tak foraerede den tyske regering Malaga Santo Domingo broen, idag kendt som tyskerne bro. Den forbinder Perchel kvarteret med byens centrum efter at floden Guadalmedina blev reddet.

Paa kirkegaarden kan man ogsaa finde britiske piloters grave fra Anden Verdenskrig.
I 2012 blev kirkegaarden erklaeret af saerlig kulturel interesse og kaster med sine to fantastiske kors et spoegelsesagtigt skaer over Malaga. Selv Hans Christian Andersen naerede oenske om at blive begravet paa kirkegaarden. Han beskriver i sin bog “I Spanien” sit besoeg paa kirkegaarden i 1863. Et besoeg vaerd for alle rejsende. Malaga er en by fuld af hemmeligheder, der kun venter på at blive opdaget…


Sergio Calle Llorens

No hay comentarios:

Publicar un comentario